Zakelijk Leasen

Service & contact

Meestgestelde vragen

WLTP
Wat is WLTP?

De Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP) is een nieuwe meetmethode die een realistischer beeld van de CO2-uitstoot en verbruik van een auto of bestelbus laat zien dan zijn voorganger NEDC.

Wil je meer informatie over WLTP?

Lees meer
Wat is het gevolg van WLTP?

De nieuwe meetmethode (WLTP) moet een realistischer beeld geven van de daadwerkelijke uitstoot en verbruik van je auto. Vaak zie je dus dat WLTP een hogere CO2-uitstoot meet. Dit heeft gevolgen voor de autobelasting (bpm). De hoogte van bpm wordt onder andere bepaald door de CO2-uitstoot. Door de nieuwe maatregelen kan de bpm dus wijzigen en daardoor kunnen de leasekosten nog veranderen.

Wat is het verschil tussen WLTP en NEDC?

Er zijn een aantal verschillen:

 • De laboratoriumtesten van WLTP hebben realistischere criteria. Zo test WLTP onder andere de uitstoot van auto’s bij een snelheid van 131 km/u.
 • Naast het testen van nieuwe auto’s in het laboratorium, worden auto’s door WLTP ook op de openbare weg getest.
 • De CO2-uitstoot is voor iedere auto anders. Extra opties of accessoires kunnen invloed hebben op de uitstoot. WLTP berekent in tegenstelling tot NEDC dus of die extra toegevoegde opties daarop invloed hebben.

Het komt er dus op neer dat het grootste verschil is dat WLTP een realistischer beeld van de werkelijkheid laat zien dan dat de oude meetmethode NEDC dat deed.

Op wie heeft WLTP invloed?

WLTP heeft invloed op iedereen die voor 1 juli een auto heeft besteld én na 1 juli wordt afgeleverd. Is je auto voor 1 juli geregistreerd? Dan geldt de WLTP niet. Ook geldt de nieuwe WLTP regeling niet voor elektrische auto’s die na 1 juli 2020 worden afgeleverd.

Wat doet WLTP met de maandelijkse leasekosten?

Door WLTP kunnen de maandelijkse leasekosten veranderen. De impact van deze overheidsmaatregel is per auto verschillend en nog niet te voorspellen. Wij kunnen daar helaas (nog) geen inzicht in geven totdat duidelijk is hoe groot de impact is.

Per wanneer geldt de nieuwe WLTP regeling?

Vanaf 1 juli 2020 geldt de nieuwe WLTP regeling.

Wat is leasen?
Wat is auto leasen?

Leasen kun je vergelijken met huren. De leasemaatschappij koopt de auto of bestelbus en jij betaalt per maand hetzelfde bedrag voor het gebruik. Er bestaan verschillende lease vormen. De bekendste zijn operational lease, financial lease en private lease.

Wat is operational lease en wat is het verschil met financial lease?

Operational lease is de populairste leasevorm, omdat de risico’s bij de leasemaatschappij liggen. Voor veel bedrijven is de auto namelijk een onzekere en dure kostenpost. Bij operational lease betaal je per maand hetzelfde bedrag, heb je minder risico’s en wordt (bijna) alles voor je geregeld en betaald.

Wat is het verschil?
Het verschil met financial lease is dat niet jij, maar de leasemaatschappij de auto op de balans heeft staan. Zo kun jij meer geld investeren in je eigen business. We zetten graag alle belangrijke verschillen op een rij:

Operational lease
De leasemaatschappij is economisch en juridisch eigenaar van de auto.
De auto staat op de balans van de leasemaatschappij.
De leasemaatschappij verhuurt.
De leasemaatschappij draagt het risico voor onderhoud, reparatie en verzekering.
De leasemaatschappij blijft altijd eigenaar van de auto, tenzij de klant de auto wil overkopen aan het eind van het contract.
De leasemaatschappij draagt het restwaarderisico van de auto.
Financial lease
De klant is economisch eigenaar van de auto. De leasemaatschappij is juridisch eigenaar van de auto.
De auto staat op de balans van de klant.
De leasemaatschappij financiert.
De klant draagt zelf het risico voor onderhoud, reparatie en verzekering.
De klant wordt juridisch eigenaar van de auto aan het einde van het contract en nadat alle betalingen zijn gedaan.
De klant draagt het restwaarderisico van de auto.
Wat is private lease en wat is het verschil met operational lease?

Net zoals bij operational lease koopt de leasemaatschappij de auto en betaal jij maandelijks voor het gebruik. Het verschil met operational lease is dat je de auto bij private lease particulier rijdt. Hierdoor heb je niet te maken met allerlei fiscale regels, zoals bijtelling.

Wat is het voordeel van leasen versus kopen?

We zetten de voordelen van leasen versus kopen graag even voor je op een rij.

De voordelen van leasen
Je betaalt per maand hetzelfde vaste all-in leasebedrag – dat maakt budgetteren makkelijker
Geen grote investering nodig om toch een nieuwe auto te rijden – dat geld investeer je in je eigen business
Geen zorgen over schade of reparaties
Hulpverlening bij pech
Geen administratieve rompslomp
De auto hoeft niet op de balans - dat geld investeer je in je business
De voordelen van kopen
De auto is van jou
Wanneer je de auto verkoopt, is het geld voor jou
Geen maandelijkse lease-betaling

Leasen iets voor jou? Bekijk ons aanbond.

Wat komt er bij leasen kijken?
Hoe ziet het proces van bestellen tot aan rijden eruit?

Stap 1 - Kies en stel de auto samen in de configurator
Met de handige configurator stel je jouw droomauto samen. Welk automerk kies je? Wat voor kleur vind je mooi? Hoe veel deuren moet de auto hebben? Kies daarna de opties en accessoires. Denk aan stoere velgen, lederen bekleding of een achteruitcamera.

Er is zo veel keuze en er zijn tal van mogelijkheden! Heb je liever een auto die door LeasePlan is samengesteld? Bekijk de Onze Deals. Zo ben je verzekerd van een goede auto tegen een scherp tarief.

Stap 2 - Bepaal de voorwaarden van je leasecontract
Bepaal voor hoe lang jij het leasecontract wil afsluiten en met welk jaar kilometrage. Je kunt ook extra opties toevoegen. Het BasicPlan-leasepakket is al erg compleet, maar nog verder uit te breiden met bijvoorbeeld winterbanden of een brandstofpas.

Stap 3 - Rond de leaseaanvraag af
Om je bestelling te kunnen plaatsen, maak je een account aan. Met dit account kun je jouw bestelling volgen.

Slaap je er liever nog een nachtje over? Klik dan op ‘direct offerte per e-mail’. Binnen enkele seconden zit de offerte in je mailbox. Tevreden? Rond de leaseaanvraag af.

Stap 4 - Lever de bedrijfsgegevens aan
Als je de leaseaanvraag bij ons hebt ingediend, gaan wij aan de slag. We vragen naar je bedrijfsgegevens, zoals het KvK nummer, bankrekeningnummer en contactgegevens.

Stap 5 - Controleer het contract
Als we alle gegevens van je hebben ontvangen, voeren wij een kredietcheck uit. Omdat je een financiële verplichting met ons aangaat, toetsen wij of je bedrijf kredietwaardig is. Binnen twee werkdagen weet je wat de uitkomst is.

In de tussentijd ontvang je de contractstukken en voorwaarden via de e-mail. Voor het verzenden van deze vertrouwelijke stukken gebruiken we Aangetekend Mailen, een dienst van KPN.

Stap 6 - Onderteken het contract en verstuur deze via iDIN
Komt de kredietcheck positief terug? Yes! Tijd voor de handtekeningen. De persoon die de contractstukken ondertekent, moet hiervoor bevoegd zijn. De tekenbevoegde(n) staan op het KvK uittreksel. Voor het digitaal ondertekenen, maken we gebruik van iDIN. Je kunt er ook voor kiezen om de contracten te printen en met een pen te ondertekenen.

Stap 7 - We bestellen de auto
Na ontvangst verwerken we de getekende contractstukken binnen vijf werkdagen. Zodra je een bevestiging krijgt van deze verwerking, is je bestelling officieel. Welkom bij LeasePlan! De dealer gaat voor je aan de slag.

Via de e-mail word je continue op de hoogte gehouden van de verwachte leverweek en de officiële leverdatum. Nog heel even geduld!

Stap 8 - De auto wordt geleverd
Daar is-ie dan: jouw auto met een mooie rode strik eromheen. Afgeleverd op de door jou aangegeven locatie. Bij de dealer, of op je werkadres. Service van de zaak. Veel rijplezier!

En, als je vragen hebt, we zijn altijd bereikbaar op 036 527 2727.

Kom ik in aanmerking voor Operational Lease?

Iedereen kan en mag een leaseaanvraag bij LeasePlan indienen. We maken graag kennis met je. Een leasecontract is een financieel product. Daarom toetsen wij elk bedrijf op kredietwaardigheid. Binnen twee werkdagen weet je wat de uitkomst is.

Leasen en de financiële zaken
Hoe kan ik de financiële toetsing doen?

Je kiest de auto in de configurator en stelt hem samen. Tevreden? Klik op ‘ik wil deze auto leasen’ om een lease-aanvraag te doen. Je doorloopt een aantal stappen. Tijdens deze stappen wordt er om (bedrijfs-)informatie gevraagd. Als je alle stappen hebt doorlopen, is het aanvraagformulier compleet. Wij dienen de financiële toetsing in. Binnen twee werkdagen weet je de uitslag.

Wat is er nodig voor de financiële toetsing?

We hebben een compleet aanvraagformulier nodig. Aan de hand hiervan en de informatie die wij krijgen van financiële instanties checken wij of je bedrijf kredietwaardig is. Soms is dat niet genoeg en vragen we naar bijvoorbeeld je jaarcijfers of inkomstenbelasting.

Hoe wordt de maandelijkse betaling geregeld?

Als je de contractstukken van ons opgestuurd krijgt, zit daar ook het SEPA-document bij. Met dit document machtig je LeasePlan om maandelijks automatisch het leasebedrag van je rekening af te schrijven. Daar heb je geen omkijken meer naar. Handig!

Wat is bijtelling?

Als je een zakelijke leaseauto privé rijdt, dan ziet de overheid dat als een onderdeel van je salaris (loon in natura). Net zoals dat je loonbelasting afdraagt, doe je dat ook bij je leaseauto. We noemen het dan bijtelling. Bijtelling is dus het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als je een auto van de zaak privé gebruikt.

Hoe werkt bijtelling?

De bijtelling is gebaseerd op een percentage van de cataloguswaarde van de auto die opgeteld wordt bij je belastbare inkomen. Hierdoor betaal je meer belasting.

Bereken de (verwachte) bijtelling van je leaseauto met de fiscale bijteller.

Contract, voorwaarden en service
Kan ik mijn eigen leaseauto overnemen?

Ja, dat kan. Je koopt je leaseauto dan over van LeasePlan aan het einde van het leasecontract. LeasePlan doet op basis van de actuele waarde van de auto een voorstel voor de overnameprijs. Als je akkoord bent maak je het bedrag over en zetten we de auto op jouw naam. Zo kun je gewoon in je eigen vertrouwde auto blijven rijden. Neem contact op met je contactpersoon bij Leaseplan voor meer informatie.

Wat is inbegrepen in het leasetarief?

- Verzekering
- Financiering van de auto
- Afschrijving
- APK kosten
- Belastingen
- Onderhoud en reparaties

Een aantal zaken zijn niet standaard in het leasetarief opgenomen, maar kunnen wij wel voor je regelen:
- Brandstofpas en de brandstofadministratie
- Pluspakket (gratis ongeval- en pechhulpverlening en vervangend vervoer vanaf 24 uur)
- SVI (schade inzittendeverzekering)
- Winterbanden

Mag ik de leaseauto eerder inleveren?

Als je je auto eerder inlevert, dan heeft dit financiële gevolgen.

Je kunt dit bedrag heel makkelijk zelf uitrekenen met behulp van de minderdagprijs. Die staat op de website bij de auto vermeld.

Een rekenvoorbeeld. Reken je mee?

 • De minderdagprijs is bijvoorbeeld €2,35 per dag (het kost je dus €2,35 per dag voor het eerder inleveren van de auto)
 • Je levert de auto een jaar eerder in (365 dagen)
 • De rekensom is als volgt: €2,35 minderdagprijs per dag x 365 dagen eerder inleveren = €857,75

Je betaalt dus €857,75 als je deze leaseauto 365 dagen eerder inlevert.

Let op! De minderdagprijs is een onderdeel van de afrekening. Het kan zijn dat je meerdere posten doorbelast krijgt, zoals bijvoorbeeld de meer gereden kilometers. Informeer hierover bij je contactpersoon van LeasePlan.

Mag ik langer doorrijden in de leaseauto?

Ja, je hebt twee opties:

 • Je kunt (stilzwijgend) blijven doorrijden op de meerdagprijs. Je ontvangt na de einddatum van het contract per dag een korting op het leasetarief. Het voordeel is dat je na de einddatum van het contract, de leaseauto op elk gewenst moment kunt inleveren. Houd er wel rekening mee dat LeasePlan ervoor kan kiezen om tijdens een onderhoudsbeurt de auto in te nemen vanwege een kostenafweging.
 • Je kunt het contract verlengen met minimaal zes maanden. Het voordeel van verlengen is dat je opnieuw zekerheid hebt over onder andere het uitvoeren van onderhoud en reparaties.

Kan ik mijn contract tussentijds aanpassen?

Je kunt de volgende elementen uit het contract tussentijds aanpassen:

 • Kilometrage – zowel naar boven als naar beneden. Let op: je mag dit één keer aanpassen
 • Winterbanden toevoegen – verwijderen kan niet
 • Looptijd verlengen – verkorten kan niet
 • Pluspakket toevoegen – verwijderen kan niet
 • Travelcard toevoegen of verwijderen
 • Accessoires toevoegen – verwijderen kan niet
Kan ik de leaseauto overnemen naar een ander bedrijf?

Ja, dat kan. Alle voorwaarden van het contract worden dan stopgezet bij de huidige contractant en gaan in bij de nieuwe contractant. Natuurlijk moet de nieuwe contractant financieel getoetst worden. Is alles goedgekeurd? Dan kunnen we de overzetting regelen.

Mogen andere mensen ook in de auto rijden?

Ja, dat mag met jouw toestemming. Zij moeten natuurlijk wel in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. De auto is ook automatisch verzekerd.

Kan ik een korte periode leasen?

Ja, LeasePlan biedt flexibele oplossingen vanaf 1 dag.

Vanaf 1 dag tot een maand een auto nodig? Dan is een huurauto voordelig. Heb je voor tenminste één maand een auto nodig? Kies dan voor een Shortlease.

Kan onderhoud van de auto bij mijn eigen garage?

Voor het onderhoud aan onze leaseauto’s maken wij gebruik van ons netwerk van garages. Via de Afsprakenplanner kies jij de datum en de locatie. Wij koppelen jou vervolgens aan de beste garage in je omgeving.

Mag ik met mijn leaseauto op vakantie in Europa?

Ja, dat mag. Ga goed voorbereid op reis en lees je vooraf in.

Hoe werkt een brandstofpas?

Tegen een meerprijs voeg je een brandstofpas toe aan je contract. Met deze pas betaal je bij iedere tank- of laadbeurt. Helaas kan LeasePlan niet voor alle leaserijders de brandstofkosten voorschieten. Daarom betaal je iedere maand een voorschot. We verrekenen de brandstof aan het eind van elke maand. Jij tankt of laadt en wij doen je administratie. Dat scheelt tijd. Handig, toch?

Stel je vraag online

Mail

Op werkdagen wordt je mail binnen 48 uur beantwoord.Twitter

Facebook

LinkedIn


Telefoon

Momenteel is onze helpdesk gesloten.

(036) 527 28 87